Cambridge ielts 10 student's book with answers: authentic

Cambridge IELTS 10 is the lakiểm tra IELTS exam preparation.colonyinvest.netwill help you to answer all questions incambridge ielts 10 reading thử nghiệm 1with detail explanations.

You watching: Cambridge ielts 10 student's book with answers: authentic


Passage 1: Stepwells Passage 2: European Transport Systems 1990 – 2010 Passage 3: The psychology ofinnovation

Passage 1: Stepwells

Paragraph 1: During the sixth và seventh…

Paragraph 2: Unique khổng lồ this region…

Paragraph 3: As their name suggests…

Paragraph 4: Some wells….

Paragraph 5: Down the centuries…

Paragraph 6: However, some important sites…

Paragraph 7: In Patan….

Paragraph 8: Another example is….

Paragraph 9: Rajasthan….

Paragraph 10: In the old ruined town…

Paragraph 11: Still in public use…

Paragraph 12: Today….

Questions 1–5: Do the following statements agree with the information given in Reading Passage?

1. Examples of an ancient stepwells can be found all over the world.

=> ANSWER: FALSE

Keywords: ancient stepwells, all over the world

At the beginning of paragraph 2, the author says “Unique to lớn this region, stepwells are…”, then hecontinues “Most stepwells are found dotted round the desert areas of Gujarat & Rajasthan, while afew also survive sầu in Delhi”. This means that stepwells are typical of Gujarat, Rajasthan & Delhi, theycan only be found at such places, not all over the world. So, the statement is FALSE.

2.Stepwells had a range of functions, in addition to those related to lớn water collection.

=>ANSWER: TRUE

Keywords: a range of functions

In paragraph 2, the author indicates that “During their heyday, they (stepwells) were places ofgathering of leisure & relaxation and of worship for villagers of all but the lowest classes.” Then,he continues “Some were located in or near villages as public spaces for the community; others werepositioned beside roads as resting places for travelers.” So, besides the function of collecting waterwhich is mentioned in paragraph 1, stepwells had many other functions. As a result, the statement isTRUE.

3. The few existing stepwells in Delhi are more attractive than those found elsewhere.

= > ANSWER: NOT GIVEN

Keywords: stepwells in Delhi, more attractive sầu.

In paragraph 2, the author lists some places where stepwells can be found, and he mentions that “afew also survive sầu in Delhi”. However, he does not compare the attractiveness of stepwells in Delhi andin other places. So, the statement is NOT GIVEN.

4. It took workers many years to build the stone steps characteristic of stepwells.

=> ANSWER: NOT GIVEN

Keywords: many years, stone steps

Only paragraphs 3 and 4 refer khổng lồ stone steps, so we should focus on them. However, paragraphindicates whether it took workers many years khổng lồ build stone steps or not. So, the statement is NOT GIVEN.

5. The number of steps above the water màn chơi in a stepwell altered during the course of a year.

=> ANSWER: TRUE

Keywords: steps, water cấp độ, altered

In paragraph 3, the author writes “When the water cấp độ was high, the user needed only lớn descendomain authority few steps to reach it; when it was low, several levels would have to lớn be negotiated.” This means thatthe water cấp độ changed during the year, which means that the number of steps above the water levelchanged, too. So, the statement is TRUE.

Questions 6–8: Answer the questions below. ChooseONE WORD ONLYfrom the passage for each answer.

6.Which part of some stepwells provided shade for people?

Keyword: shade

The author describes stepwells in paragraph 4, so we should focus on this paragraph first. He says“Built from stone & supported by pillars, they (stepwells) also included pavilions that shelteredvisitors from the relentless heat.”

shade=shelter from the heat

=> ANSWER: pavilions

7. What type of serious climatic event, which took place in southern Rajasthan, is mentioned in the article?

Keywords: climatic event, southern Rajasthan

“Southern Rajasthan” is mentioned for the first time in paragraph 5, so we will focus on thisparagraph first. At the kết thúc of paragraph 5, the author indicates that “southern Rajasthan suffered aneight-year drought between 1996 and 2004”

=> ANSWER: drought

8.Who are frequent visitors khổng lồ stepwells nowadays?

Keywords: frequent visitors, nowadays

We should find out the paragraph that contains the information about stepwells today. In the lastparagraph, the author argues that “Touristsfloông xã to wells in far-flung corners of north-western India togaze in wonder at these architectural marvels from hundreds of years ago…” This means thatnowadays, a huge number of tourists visit India to gaze at these wells.

=> ANSWER: tourists

Questions 9-13: Complete the table below. ChooseONE WORD AND/OR A NUMBERfrom the passage for each answer.

9-13.We will focus on paragraphs 6, 7, 8, 9, 10, each of which describes a well-known well. Locatethe paragraphs which give sầu the different place names và pay attention to lớn dates & numbers in the text, too.9.Excellent condition, despite the….of 2001.

Keywords: 2001, excellent.

At the over of paragraph 7 , “Incredibly, in January 2001, this ancient structure survived anearthquake that measured 7.6 on the Richter scale”. This means that despite the earthquake in 2001,the stepwell of Rani Ki Vav was still in excellent condition.

=> ANSWER: earthquake

10. Steps on the….produce a geometrical pattern.11. Looks more lượt thích a… than a well.

Keywords: steps, geometrical pattern/ more like/

In paragraph 8, “It actually resembles a tank rather than a well, but displays the hallmarks ofstepwell architecture, including four sides of steps (that descover khổng lồ the bottom) in a stunninggeometrical formation.” This means that the stepwell of Surya Kund looks more like a tank. Besides, itis the steps on the four sides that create a geometrical formation (pattern)

look like=resemble

=>ANSWERS:

10. 4 sides (As only ONE word AND/OR A number is accepted, so “four sides” is the wrong answer) ; 11. tank

12. Has…which provide a view of the steps.

See more: Phần Mềm Chống Phân Mảnh Ổ Cứng Tốt Nhất, Пин На Доске Jõkâr

At the kết thúc of paragraph 10 , “On the fourth side, verandas (which are supported by ornate pillars)overlook the steps”

provide a view of = overlook

=> ANSWER: verandas

13. Has two….levels

Keywords: Two, levels

In paragraph 11 , the author argues that “Constructed in around 1700, it is nine storeys deep, withthe last two being underwater.”

levels=storeys

=> ANSWER: underwater

CAMBRIDGE IELTS 10 – TEST 1 – PASSAGE 1 KEYWORDS TABLE

Passage 2: European Transport Systems 1990 – 2010

Questions 14-21: Reading Passage 2 has nine paragraphs,A-I.

14. Paragraph A

In paragraph A, the author says “Although modern information technologies can reduce the dem& for physical transport by facilitating teleworking và teleservices, the requirement fortransport continues khổng lồ rise.” The main idea is “the requirement for transport continues lớn rise”. Totư vấn this main idea, the author gives two factors, one of which is “the spectacular growth in caruse”. So, the correct heading for paragraph A is viii.

=> ANSWER: viii: The rapid growth of private transport

the rapid growth=the spectacular growth

private transport = car

15. Paragraph B

In paragraph B, the first sentence is also the main idea “As far as goods transport is concerned,growth is due lớn a large extent lớn changes in the European economy & its system of production. ”Then, the author indicates that these changes cause some production sites to be relocated far away from the final assembly plant or away from users – perhaps even „hundreds or even thousands ofkilometres away‟. This means that these changes affect the transport distances. So, the correct headingfor paragraph B is iii.

=> ANSWER: iii: Changes affecting the distances goods may be transported

16. Paragraph C

In paragraph C, the author provides many transport statistics, or transport trends, in some countrieswhich are “candidates for entry to lớn the EU”. The trends include an increase in road haulage & adecrease in rail haulage. These countries are awaiting admission to lớn become members of the EU. So,the correct heading for paragraph C is xi

=> ANSWER: xi: Transport trends in the countries awaiting EU admission.

17. Paragraph D

In paragraph D, “A new imperative – sustainable development- offers an opportunity for adaptingthe EU’s comtháng transport policy.” So, this paragraph is about a long-term objective which is newand important for adapting the EU’s comtháng transport policy. The correct heading for paragraph D imê mệt.

fresh=new

goal=imperative

( Note: Dictionaries generally define an ‘imperative’ as an essential duty that should be done.In this sense, và in this context, we can say that ‘promoting sustainable development’ is a duty whichthe EU hope khổng lồ fulfil. This is very similar to lớn a ‘goal’ or ‘objective’, although it is not an exact synonym.)

So, goal=imperative. Meaning: a duty which the EU aims khổng lồ fulfil as a future objective – changingtransport policy lớn make it more sustainable.)

long-term = sustainable

=>ANSWER: i: A fresh và important long-term goal

18. Paragraph E

In paragraph E, the effect of energy consumption in the transport sector on the environment is mentioned. Specifically, CO2 emissions are estimated khổng lồ increase by 50% by 2020 due khổng lồ the traffic growth trkết thúc, và road transport is also the main cause of CO2 emissions attributable khổng lồ transport.

Finding some solutions is an “ecological necessity”. So, The correct heading for paragraph E is v.

environmental = ecological

=> ANSWER: v: The environmental costs of road transport.

19. Paragraph G

In paragraph E, the author emphasizes the importance of achieving transport rebalance; therefore, paragraph G details the first solution which focuses on road transport solely through pricing. In theshort term, this approach might “curb the growth in road transport”. So, the correct heading forparagraph G is x.

charging = pricing

alone = solely

restrict = curb

=> ANSWER: x: Restricting road use through charging policies alone

trăng tròn. Paragraph H

Paragraph H is about the second solution khổng lồ achieve sầu transport balance. This approach “concentrateson road transport pricing but is accompanied by measures to increase the efficiency of the other modes(better unique of services, logistics, technology.)”. So, the correct heading for paragraph H is ii.

charging=pricing

improve=increase the efficiency of

transport methods=transport modes

=> ANSWER: ii: Charging for roads & improving other transport methods

21. Paragraph I

In paragraph I, “the third approach comprises a series of measures ranging from pricing torevitalising alternative modes of transport and targeting investment in the trans-European network”.This means that the third approach may change transport patterns. So, the correct heading forparagraph I is iv.

steps=measures

=>ANSWER: iv: Taking all the necessary steps to lớn change transport patterns.

Questions 22-26: Do the following statements agree with the information given in Reading Passage 2?

22. The need for transport is growing, despite technological developments.

Keywords: growing, technological developments.

In paragraph A, “Although modern information technologies can reduce the demand for physicaltransport by facilitating teleworking và teleservices, the requirement for transport continues lớn rise.”The main idea is “the requirement for transport continues lớn rise”. So, the statement is TRUE.

need=requirement

grow=rise

technological developments=information technologies

=>ANSWER: TRUE

23. To reduce production costs, some industries have been moved closer khổng lồ their relevant customers.

Keywords: reduce costs, closer to customers

In paragraph B, “This phenomenon has been emphasized by the relocation of some industries,particularly those which are labour intensive sầu, to reduce production costs, even though the productionsite is hundreds or even thousands of kilometres away from the final assembly or away fromcustomers.” This means that some industries are moved much far away from their relevant customers.

So, the statement is FALSE.

moved=relocation

=> ANSWER: FALSE

24. Cars are prohibitively expensive sầu in some EU candidate countries.

Keywords: prohibitively expensive sầu, candidate countries.

“EU candidate countries” are only mentioned in paragraph C. But the author does not provide anyinformation about the price of these countries‟ cars or indicate whether they are expensive or not. So,the statement is NOT GIVEN.

=> ANSWER: NOT GIVEN

25. The Gothenburg European Council was phối up 30 years ago.

Keywords: 30 years ago

“The Gothenburg European Council” only appears in paragraph D, but the author does not mentionwhen it was established or how long it has been in existence. So, the statement is NOT GIVEN.

=>ANSWER: NOT GIVEN

26. By the kết thúc of this decade, CO2 emissions from transport are predicted lớn reach 739 billion tonnes.

Keywords: the over of this decade, 739 billion tonnes.

See more: Cài Đặt Pes 2013 - Serial Cd Key Pes 2013

In paragraph E, the author argues that “…, CO2 emissions from transport can be expected toincrease by 50% lớn 1,113 billion tonnes, compared with the 739 billion tonnes recorded in 1990.”So,739 billion tonnes is the figure for CO2 emissions in 1990, not “by the end of this decade”. Thestatement is FALSE.


Chuyên mục: Key Bản Quyền